Nasilje nad ženama događa se u celom svetu, međutim pouzdani podaci o nasilju nad ženama i decom ne postoje. Bez toga nasilje ostaje i dalje potcenjen i nevidljiv problem.

Utvrđivanje rasprostranjenosti nasilja nad ženama i decom neophodno je radi donošenja programa intervencija za zaštitu.

Od početka rada Savetovališta javlja se veliki broj žena i dece, godišnje oko 3000, koje imaju problem sa nasiljem. Na osnovu navedenog broja poziva, koji čini jedan reprezantativni uzorak i obrađenih podataka utvrdjeno je:

FIZIČKO NASILJE čini 70% i to su po pravilu najekstremniji oblici nasilja (prelomi ruku, prelomi nosa, povrede glave, izbijanje zuba).U ovoj kategoriji su i slučajevi fizičkog zlostavljanja žena u toku trudnoće i periodu dojenja. Žene se ponekad jave i da bi ostavile dokaze da su zlostavljane u slučaju da im se nesto desi.

PSIHIČKO NASILJE je drugo po učestalosti nasilja koje se prijavi. Treba dodati da se žene koje trpe fizičko nasilje trpe istovremeno i psihičko nasilje, dok u obrnutom slučaju to ne mora da bude slučaj.

SEKSUALNO NASILJE često prati i fizičko i psihičko nasilje, a u većini slučajeva ti oblici nasilja se čine zajedno.

Nasilje najčešće čine supruzi, bivči supruzi i vanbračni partneri i to u 78% slučajeva. Na drugom mestu su sinovi 9%, a na trećem očevi 4,2%.Ćerka se u ulozi nasilnice javlja u 2% slučajeva, dečko u 1,8%, a majka i svekrva u 1,6%.

Odnos nasilnik-žrtva ima veze i sa godinama žene. Nasilje od strane partnera najčešće trpe mlade i žene srednjih godina, dok nasilje od strane sinova je karakteristično za starije žene (preko 60 godina), a nasilje koje čine očevi odnosi se na vrlo mlade žene, devojke.

 
NASILJE NAD DECOM čine i očevi i majke, međutim sama deca nasilje vrlo retko prijavljuju jer ga ne prepoznaju. Nasilja nad decom ima mnogo više nego što se pretpostavlja i najčešće ga prijavljuje komšiluk i rodbina. Svako nasilje u porodici u kojoj ima dece je i nasilje nad decom bez obzira da li su mu deca neposredno izložena.

Izloženost žena nasilju ima duboke korene u patrijahalnoj strukturi društva i tradicionalnoj podeli polova. Promene u javnom životu, poput rata, nemaštine, gubljenja zaposlenja, u značajnoj meri uticu na odnose među ljudima i pogoduju nasilju i u porodici i van nje.
POSTOJE TRI VIDA ZLOSTAVLJANJA
FIZIČKO

- udaranje, šamaranje, guranje, davljenje, bodenje, šutiranje…

- gađanje raznim predmetima

- zaključavanje, ugrožavanje slobode kretanja

- izlaganje opasnostima

SEKSUALNO

- prisiljavanje na seks kada vi to ne želite

- prisiljavanje na seksualne radnje koje ne volite

- kritikuje vaše seksualne radnje

EMOCIONALNO

- govori vam da ste debeli, ružni, da vas niko neće…

- govori vam da ste glupi, loša majka

- optužuje vas da imate aferu ili da pokušavate da zavedete drugog

- uskraćuje vam ljubav, govori o svojim ljubavnim aferama
Predrasude
U svom radu uočile smo brojne predrasude sa kojima se sreću žene izložene nasilju.

 

Izvor : http://www.savetovalisteprotivnasilja.org/active/sr-latin/home/nasilje_u_porodici.html